czwartek, 20 listopada 2014

Zupa kalafiorowo - ziemniaczana

Wyobraźcie sobie, że wracacie do domu i macie zrobić obiad. Zaglądacie do lodówki, a tam czeka na Was tylko wczorajsze puree. Zaglądacie do zamrażarki, a tam znajdujecie pół kilo kalafiora. Co zrobić?
Polecam... Zupę ziemniaczano - kalafiorową
Składniki:
  • Kalafior (u mnie 500g)
  • Ziemniaki (ugotowane, u mnie garnek wczorajszego puree)
  • Woda i mleko (do uzyskania pożądanej gęstości)
  • 3 łyżki masła
  • Pieprz i słodka papryka (do smaku)
  • Natka pietruszki (jeżeli lubimy, u mnie mrożona)
  • Chleb (najlepiej stary)
  • Ser żółty
Przygotowanie:
Kalafiora i ziemniaki ugotować do miękkości. Zblenderować na ciapę z masłem, mlekiem i wrzątkiem. Przyprawić (tylko pieprzem)
 Proponowany sposób podania :)
Ser zetrzeć lub porwać na małe kawałeczki. Zalać gorącą zupą. Posypać papryką, pietruszką i utostowanymi, połamanymi na kawałki grzankami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz