Ryż, ryż, ryż!

Przepis na ryż z warzywami i sosem śmietanowym
Składniki:
  • Ryż brązowy (dwie torebki)
  • Warzywa mrożone (u mnie półtorej paczki, pełna patelnia)
  • Śmietana (u mnie resztka przypadkowo kupionej 30%) - weganie zastąpcie czymś roślinnym
  • Jogurt naturalny (ponieważ śmietana była rzadka, użyłam greckiego)
  • czosnek (dwa ząbki)
  • pieprz ziołowy
  • olej
  • ser żółty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wstawić wodę na ryż (wrzucić, gdy zacznie się gotować). Na patelnię wylać odrobinę oleju. Wrzucić warzywa. Dusić, jednocześnie gotując ryż, dopóki warzywa się nie rozmrożą. Kiedy już to nastąpi :) odcedzić ryż i przesypać do warzyw (nawet jeżeli jeszcze nie będzie bardzo miękki). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce wymieszać śmietanę, jogurt, czosnek i pieprz ziołowy. Wlać do warzyw z ryżem. Ser zetrzeć (jeżeli jest w kostce) lub drobno pokroić (jeżeli w plasterkach) i wymieszać z warzywami.
Smacznego!




Przepis na placuszki warzywno-ryżowe
Lekki obiad, można podawać je po prostu z keczupem lub z innymi dodatkami :) A nawet (jako jaroszka z trudem to proponuję ;P) z mięsem jako ciekawszą formę ryżu ;).
Składniki:
  • dwie torebki ciemnego ryżu
  • szklanka płatków owsianych
  • woda
  • dowolne warzywa (u mnie fasola i groszek z mrożonki + puszka kukurydzy)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować (mrożone warzywa też). Płatki owsiane zalać wrzątkiem (do poziomu płatków, tak żeby mogły sobie napęcznieć).
Ryż wymieszać z warzywami i płatkami owsianymi z wodą, przyprawić. (Mam nadzieję, że nie zapomniałam o jakimś ważnym składniku...? W każdym razie na pewno są bez mąki i jajek... ;P)
Z powodu późnego powrotu domowników z pracy, smażyłam, kiedy masa zdążyła już ostygnąć. Polecam lepić małe.
Smacznego!

Przepis na zapiekankę ryżową na słodko
Na początku miała to być zwykła zapiekanka; ryż przekładany jabłkami i białym serem. Kiedy jednak w lodówce nie znalazłam ani grama twarogu, za to w chlebaku odkryłam pół podeschniętej chałki... nie załamałam się :) Zaczęłam improwizować...
Składniki:
  • pół wyschniętej chałki (jeżeli akurat macie, można pominąć lub zastąpić białym serem lub czymś wegańskim)
  • litr mleka
  • 2 szklanki białego ryżu
  • 7 małych jabłek (u mnie, można dodać mniej lub więcej, w zależności od preferencji)
  • cynamon
  • miód (weganie - punkt niżej)
  • cukier waniliowy
  • margaryna/masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko. Wsypać do niego ryż. Mieszać, dopóki ponownie nie zawrze (ryż można też dodać od razu, tylko że wtedy od razu trzeba mieszać), posłodzić do smaku. Później zestawić z palnika, przykryć i zostawić, żeby zgęstniał i "wciągnął" całe mleko. Jabłka obrać i pokroić, wymieszać z miodem i cynamonem (mówiąc krótko, przygotować jak do rożków z jabłkiem). Chałkę pokroić w dużą kostkę. Naczynie, w którym mamy zamiar piec deserek, smarujemy tłuszczem i wykładamy kolejno: połowę chałki, połowę ryżu, drugą połowę chałki, jabłka i resztę ryżu. Przykrywamy i pieczemy w 200°C, dopóki ryż się nie przyrumieni. 
Podawać ze śmietaną i cukrem lub (mniam, mniam) z serkiem typu Danio.
Smacznego!




Jeszcze jeden przepis ryżowo - warzywny...
W miarę szybki, ale trochę bardziej "wykwintny" niż zwykły ryż z warzywami.
Co więcej można powiedzieć o ryżu z warzywami?
Aha, tym razem użyłam białego - ciemnego nie znalazłam.

Przepis na ryż zapiekany z warzywami
Składniki:
  • dwie torebki ryżu
  • ulubione warzywa (u mnie dwie mrożone mieszanki, do tego podsmażona cebula czerwona i papryka)
  • jogurt naturalny (wybaczcie, weganie)
  • pół śmietany
  • kotlety sojowe (mięsożerni mogą użyć kurczaka :P) + kostka warzywna + 0,5 l wody
  • ser żółty (najwygodniej w plastrach) - do wegańskiego pominięcia
  • czosnek, pieprz ziołowy, ew. ulubione przyprawy
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • puszka pomidorów
Jak nie macie któregoś ze składników (no chyba że w ogóle warzyw), to się nie przejmujcie, tylko weźcie więcej innego...
Przygotowanie:
Warzywa i ryż ugotować (szczególnie te mrożone, no i wiadomo, że raczej nie gotować świeżych np. cebuli, ani tych z puszki :D).
Kotlety sojowe namoczyć w bulionie warzywnym i usmażyć (ugrillować) - bez panierki.
Śmietanę, jogurt, czosnek i przyprawy wymieszać.
Ryż, warzywa (bez tych z puszki) i sos śmietanowy wymieszać. Wyłożyć na blaszkę.
Osobno wymieszać kukurydzę, groszek i pomidory, wyłożyć na ryż. Całość przykryć kotletami sojowymi, a później serem (w kostce niestety trzeba zetrzeć...).
Piec ok 30 min w 180°C (do ogrzania i rozpuszczenia sera).
Smacznego!





Przepis na ryż z zupą warzywną :P
Składniki:
  • 2 litry wody
  • 3 kostki warzywne
  • dwie torebki mrożonek (lub dowolne warzywa według własnego uznania) - u mnie włoszczyzna pokrojona w paski i po pół opakowania brukselki i brokułów
  • ryż ciemny (paczka do zwykłej zupy, dwie do "super sycącej")
  • koperek i natka pietruszki
  • odrobina mielonego lnu lub siemienia lnianego
  • ewentualnie ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Nic prostszego. Wodę zagotować, wrzucić kostki, kiedy się rozpuszczą, dodać ryż i warzywa. Gotować na nie za dużym ogniu, po czym zjeść lub zostawić, żeby ryż napęczniał.
Prosto, szybko, bezproblemowo.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz