Pieczarki


Przepis na kaszę jęczmienną ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej (u mnie - względy czysto techniczne - torebka pęczaku i kaszy perłowej)
  • 2 szklanki wody
  • Kostka warzywna
  • Paczka mrożonego szpinaku
  • Pieczarki
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Śmietana (w opcji niewegańskiej)
  • Ulubione przyprawy
  • Ewentualnie trochę śmierdzącego sera
Przygotowanie
Kaszę wypłukać i ugotować w bulionie warzywnym (woda + kostka warzywna).
Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię z oliwą. Kiedy zaczną puszczać wodę i pociemnieją, dodać szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi wlać śmietanę, dodać ser, czosnek i przyprawy.
Wymieszać z kaszą i zajadać.
Smacznego!



Przepis na zapiekankę z pieczarkami, cukinią i porem
Składniki:
  • trzy małe cukinie
  • por
  • pieczarki (ok 400 - 500g)
Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej zwykłej
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • jajko (wegańsko zastąpić większą ilością margaryny)
  • 4/5 kostki margaryny
  • łyżeczka soli
Sos - weganie, tutaj Was zawodzę:
  • śmietana (u mnie 400g 18%)
  • pieprz (niestety skończył się ziołowy)
  • chili
  • czosnek (4 ząbki)
  • ser żółty (6-8 plastrów)
  • oliwa
  • 2 jajka -
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajka, margaryny i soli zagnieść ciasto. Wykleić nim blaszkę, wstawić do piekarnika (180°C). Pieczarki i pora pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Później zmniejszyć ogień. Cukinię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i stopniowo dodawać do warzyw (w miarę duszenia będzie robiło się coraz więcej miejsca, bo pieczarki puszczą wodę). Dalej dusić, w międzyczasie zająć się sosem:
Śmietanę wymieszać z dwoma jajkami, dodać pieprz, trochę chili i czosnek. 
Ciasto wyjąć z piekarnika (jeżeli jeszcze tam jest :D).
Na ciasto wyłożyć warzywa, na to plastry sera i całość zalać sosem.
Piec do zarumienienia w 180°C.
Smacznego!
PS. To również zjedzone przed ostateczną sesją :P 

Przepis na makaronową zapiekankę z pieczarkami i groszkiem
Składniki:
  • około 600g pieczarek
  • duża paczka ciemnego makaronu (500g) - bezglutenowo np. kukurydzianego
  • dwie duże cebule (lub trzy małe)
  • papryka (u mnie żółta)
  • śmietana 18% - weganie, musicie sobie radzić!
  • Ser żółty (u mnie w kostce, ale może być też w plasterkach) - można pominąć
  • pieprz ziołowy
  • papryka 
  • groszek (u mnie 300g mrożonego)
  • oliwa
  • łyżka masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Nie musi być bardzo miękki, "dojdzie" w piekarniku.
Cebulę i pieczarki pokroić (cebulę drobno, pieczarki w plasterki).
Groszek ugotować.
Cebulę zeszklić na patelni (lub w garnku, na patelni ciężko się miesza), dodać pieczarki i masło. Dusić na niewielkim ogniu, w międzyczasie pokroić paprykę w sporą kostkę. Kiedy już pieczarki puszczą wodę i w naczyniu zrobi się miejsce, wrzucić paprykę i drastycznie zwiększyć gaz, żeby woda odparowała.
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach (jeżeli jest w kostce) lub drobno pokroić (jeżeli jest w plasterkach). Doprawić pieprzem i papryką.
Do odparowanych pieczarek dorzucić groszek. Wymieszać, przyprawić pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na niego warzywa i znów makaron. Polać sosem śmietanowym.
Piec w 200°C ok 30 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz