poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciasto gruszkowe

Dzisiaj miałam jakiś taki byle jaki dzień :/. Postanowiłam więc zrobić coś miłego :). Stanęło na prostym cieście z gruszkami, zróbcie i sami oceńcie, czy dobre ;).

Przepis na ciasto gruszkowe
Składniki:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4/5 kostki masła
  • 4/5 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
Nadzienie gruszkowe:
  • 5 gruszek
  • cynamon
  • imbir
  • ew. cukier (jeżeli gruszki nie są słodkie)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta wymieszać. Uformować kulę i wstawić do lodówki.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę (bez gniazd nasiennych). Przełożyć do garnka.
Połowę ciasta wyłożyć na niedużą blaszkę posmarowaną margaryną. Upiec w 180°C na złoto.
Gruszki dusić na małym ogniu. Jeżeli są twarde, można od razu dolać trochę wody. Kiedy zmiękną posłodzić i doprawić cynamonem i imbirem. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gruszek, wymieszać. Na upieczony spód wyłożyć nadzienie gruszkowe. Przykryć resztą ciasta i ponownie piec do zarumienienia.
Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz