Przepis na ciasto gruszkowe
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 4/5 kostki masła
- 4/5 kostki margaryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 5 gruszek
- cynamon
- imbir
- ew. cukier (jeżeli gruszki nie są słodkie)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wody
Składniki ciasta wymieszać. Uformować kulę i wstawić do lodówki.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę (bez gniazd nasiennych). Przełożyć do garnka.
Połowę ciasta wyłożyć na niedużą blaszkę posmarowaną margaryną. Upiec w 180°C na złoto.
Gruszki dusić na małym ogniu. Jeżeli są twarde, można od razu dolać trochę wody. Kiedy zmiękną posłodzić i doprawić cynamonem i imbirem. Wodę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gruszek, wymieszać. Na upieczony spód wyłożyć nadzienie gruszkowe. Przykryć resztą ciasta i ponownie piec do zarumienienia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz