piątek, 14 listopada 2014

Dla miłośników cieplejszych pór roku ;)

Widzicie? Im jesień nie przeszkadza w kiełkowaniu...
Dzisiejsze przepisy są dla tych, którzy marzą o odrobinie warzywnej świeżości! Wiosna w listopadzie, czyli MROŻONKI! Szpinak, brukselka i jesienna królowa - dynia! (u mnie mrożona ze względu na olbrzymie zapasy w zamrażarce).
Prosto z obiadu...
... Przepis na naleśniki gryczane w trzech odsłonach :)

1. Naleśniki gryczane (ciasto)
Składniki (mała porcja - ok 8 naleśników)
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub kukurydzianej, jeśli chcemy bezglutenowo)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oleju
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
Składniki wymieszać i usmażyć ciasto na oleju :)











2. Farsz pomidorowy z brukselką
Składniki
  • 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego
  • mała cebula
  • olej
  • brukselka (u mnie paczka 450g)
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • woda (ok. 1,5 szklanki)
Przygotowanie:
Brukselkę gotujemy na parze. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Przyprawiamy. Na naleśniki nakładamy sos i połówki brukselek (jeśli są małe, kładziemy całe).



3. Farsz dyniowy na słodko

Składniki
  • dynia (bez nasion i skóry, surowa)
  • cynamon
  • przyprawa do piernika
  • imbir
  • miód
  • masło
  • Ser biały/śmietana/serek homogenizowany
  • ew. rodzynki
Nie podaję ilości, bo to zależy od indywidualnych preferencji ;)
Przygotowanie

Masło rozpuścić na patelni (mały ogień) dodać dynię i chwilę podsmażyć. Następnie dodać miód  i wymieszać. Przyprawić. Jeżeli lubimy, dodać rodzynki. Kiedy farsz zmięknie, wykładać na naleśniki z serem/śmietaną/serkiem homogenizowanym.


Smacznego!
O, właśnie! Szpinak polecam przyrządzać z czosnkiem, śmietaną i serem typu gorgonzola.
:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz