Dzisiejsze przepisy są dla tych, którzy marzą o odrobinie warzywnej świeżości! Wiosna w listopadzie, czyli MROŻONKI! Szpinak, brukselka i jesienna królowa - dynia! (u mnie mrożona ze względu na olbrzymie zapasy w zamrażarce).
Prosto z obiadu...
... Przepis na naleśniki gryczane w trzech odsłonach :)
1. Naleśniki gryczane (ciasto)
Składniki (mała porcja - ok 8 naleśników)
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub kukurydzianej, jeśli chcemy bezglutenowo)
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- pół łyżeczki cukru
- łyżka oleju
- pół szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
2. Farsz pomidorowy z brukselką
Składniki
- 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego
- mała cebula
- olej
- brukselka (u mnie paczka 450g)
- pieprz ziołowy
- sól
- woda (ok. 1,5 szklanki)
Brukselkę gotujemy na parze. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Przyprawiamy. Na naleśniki nakładamy sos i połówki brukselek (jeśli są małe, kładziemy całe).
3. Farsz dyniowy na słodko
Składniki
- dynia (bez nasion i skóry, surowa)
- cynamon
- przyprawa do piernika
- imbir
- miód
- masło
- Ser biały/śmietana/serek homogenizowany
- ew. rodzynki
Przygotowanie
Masło rozpuścić na patelni (mały ogień) dodać dynię i chwilę podsmażyć. Następnie dodać miód i wymieszać. Przyprawić. Jeżeli lubimy, dodać rodzynki. Kiedy farsz zmięknie, wykładać na naleśniki z serem/śmietaną/serkiem homogenizowanym.
Smacznego!
O, właśnie! Szpinak polecam przyrządzać z czosnkiem, śmietaną i serem typu gorgonzola.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz