piątek, 14 listopada 2014

Szarlotka na dwa sposoby

Pierwsza z szarlotek jest raczej tradycyjna. Druga to wersja bez wyrabiania ciasta - sypana z kaszą manną.

Przepis na szarlotkę tradycyjną
Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru (2 łyżki zostawić do posłodzenia jabłek)
  • 2 jajka
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20g drożdży
  • łyżka oliwy
  • jabłka (1,5 kg lub więcej - w zależności od upodobań i wielkości blaszki)
  • cynamon
  • tłuszcz do posmarowania blachy
Sposób przygotowania:
Z podanych składników (poza jabłkami i cynamonem) zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, drugą włożyć do lodówki. Ciasto na blaszce nakłuć widelcem i upiec w 180°C na złoto.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posypać cynamonem i cukrem. Wymieszać.
Jabłka wyłożyć na upieczone ciasto i przykryć drugą warstwą. Nakłuć widelcem i piec, do momentu aż ciasto z wierzchu się zarumieni.
Smacznego!

Przepis na szarlotkę z kaszą manną

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki cukru (odłożyć dwie do jabłek)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 2 kg jabłek
  • cynamon
  • kostka masła
 Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem i cukrem.
Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Blachę posmarować cienką warstwą masła. Wysypać na nią dwie szklanki "ciasta". Na "ciasto" położyć kilka cienkich plasterków masła i wyłożyć połowę jabłek. Wysypać kolejne dwie szklanki "ciasta" i wyłożyć drugą połowę jabłek. Zasypać resztą ciasta i przykryć plasterkami masła. Piec w 180°C około 50 minut.
Smacznego!
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz