środa, 12 listopada 2014

Jesienne wieczory

Robi się coraz chłodniej... I pewnie nie tylko ja w jesienne wieczory marzę o zatopieniu się w fotelu przed kominkiem z dobrą książką i kubkiem kakao :). Na te cudowne chwile proponuję pyszne kruche rożki z jabłkiem i jeden z moich nielicznych wierszy.

Kruche rożki z jabłkiem (na razie niestety bez zdjęcia, ale wychodzą super)
Składniki:
Ciasto
  •  4 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki cukru (polecam brązowy lub waniliowy)
  • Pół kostki masła
  • Pół kostki margaryny
  • Łyżka oliwy
  • Łyżka gęstej śmietany
  • 2 jajka
Nadzienie 
  • 4-5 dużych jabłek (u mnie kwaśne)
  • miód (najlepiej płynny)
  • cynamon
  • sok z cytryny 
Przygotowanie
Składniki ciasta wymieszać (masło i margarynę rozpuścić) i ulepić kulę. Owinąć ją folią aluminiową i wstawić do lodówki. 
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z miodem (jeśli nie używacie płynnego, polecam rozpuścić) i dużą ilością cynamonu (nadal będą kwaśne, ale podczas pieczenia przesiąkną miodkiem). 
Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Na środek kłaść jabłka i składać na pół, starannie sklejając (syzyfowa praca). Piec w 180 stopniach do zarumienienia.
Na deser polecam malutkie ciastka, na drugie śniadanie większe rożki :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz