Kruche rożki z jabłkiem (na razie niestety bez zdjęcia, ale wychodzą super)
Składniki:
Ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki cukru (polecam brązowy lub waniliowy)
- Pół kostki masła
- Pół kostki margaryny
- Łyżka oliwy
- Łyżka gęstej śmietany
- 2 jajka
Nadzienie
- 4-5 dużych jabłek (u mnie kwaśne)
- miód (najlepiej płynny)
- cynamon
- sok z cytryny
Przygotowanie
Składniki ciasta wymieszać (masło i margarynę rozpuścić) i ulepić kulę. Owinąć ją folią aluminiową i wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z miodem (jeśli nie używacie płynnego, polecam rozpuścić) i dużą ilością cynamonu (nadal będą kwaśne, ale podczas pieczenia przesiąkną miodkiem).
Ciasto rozwałkować i wyciąć kwadraty. Na środek kłaść jabłka i składać na pół, starannie sklejając (syzyfowa praca). Piec w 180 stopniach do zarumienienia.
Na deser polecam malutkie ciastka, na drugie śniadanie większe rożki :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz