poniedziałek, 8 grudnia 2014

Czekoladki

Ech... Mikołajki już za nami, ale słodkie wspomnienia (dosłownie słodkie) wciąż żyją...
Chociaż mój pies zjadł większość czekoladek przygotowanych przez Świętego Mikołaja dla moich najbliższych, udało mi się zrobić zdjęcie ;)
A ponieważ dzisiaj ja (no wiecie, zamiast ŚM) postanowiłam znów je zrobić...
Zapraszam do wypróbowania przepisu :P

Przepis na czekoladki
Czekoladki robi się bardzo prosto, ale potrzeba do tego sporo cierpliwości (szczególnie za pierwszym razem) i odpowiedniego sprzętu: foremki i pędzelka. Foremka powinna być najmiększa jak się da: najlepiej silikonowa. Z twardych trudno jest wyjąć czekoladki, nawet jeżeli zrobi się grube ścianki (albo trafi was szlag, albo się zniechęcicie). 

Z nadzieniem kokosowym (Bounty)
Składniki (na 10 czekoladek)
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe (ok 20g)
  • mleczko zagęszczone słodzone (ok 1/4 puszki)
  • ew. polewa (jaśniejsza od czekolady)
Sposób przygotowania:
Pół czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą pędzelka starannie wysmarować nią foremki.
Wstawić do lodówki.
Mleczko wymieszać z wiórkami.
Kiedy czekolada stwardnieje, wyjąć czekoladki z lodówki. Sprawdzić, czy ścianki są dokładnie pokryte czekoladą, ewentualnie poprawić (można palcem ;P).
Do każdej czekoladki nałożyć niewielką ilość nadzienia (nie do pełna - powinno zostać trochę miejsca na czekoladowe denko).
Rozpuścić drugą połowę czekolady, łyżeczką delikatnie założyć na czekoladki (warstwa powinna być dość gruba, ale najlepiej, kiedy nie wystaje ponad krawędź foremki - wtedy czekoladki będą ładnie "stały").
Słodkości włożyć do lodówki.
Po godzinie spróbować wyjąć jedną czekoladkę. Jeżeli łatwo wychodzi z foremki i wygląda tak, jak powinna, można wyciągać pozostałe. W innym przypadku należy pozostawić czekoladki na dłużej w lodówce.
Po wyjęciu można udekorować czekoladki polewą (najlepiej wygląda to w przypadku czekoladek z białej czekolady).
Polewę należy rozpuścić. Następnie zrobić maleńki otworek i pozwolić jej "spłynąć" trzymając "do góry nogami". Potem szybkimi ruchami (cały czas ściskając) polewać czekoladki. 

Z nadzieniem karmelowo - orzechowym (Snickers)
Po zrobieniu ich pomyślałam, że może lepiej smakowałyby, gdyby zamiast kajmaku użyć rozpuszczonych z niewielką ilością mleka krówek...
Składniki (na 10 sztuk)
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • kajmak (ok 1/4 puszki)
  • orzeszki ziemne (prażone, niesolone) 
  • ew. polewa
Sposób przygotowania:
Dokładnie tak, jak w przypadku czekoladek kokosowych :).
Do każdej czekoladki wkładamy odrobinę kajmaku i 2-3 orzeszki.

Z nadzieniem kokosowo - migdałowym (Rafaello)
Składniki (tak jest, 10 sztuk)
  •  tabliczka białej czekolady
  • mleczko słodzone zagęszczone (ok 1/4 puszki)
  • wiórki kokosowe (ok 20g)
  • migdały 
  • ciemna polewa (koniecznie!)
Sposób przygotowania:
Jak we wszystkich innych ;) Tylko że poza nadzieniem kokosowym do każdej czekoladki dodajemy połówkę migdała :D

Smacznego!
A po takie nietypowe wykorzystanie czekoladek zajrzyjcie Tortu Urodzinowego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz