wtorek, 16 grudnia 2014

Zapiekanka z pieczarkami, porem i cukinią

Hej, prosto z dzisiejszego obiadu :) Testowane na ludziach ;P

Przepis na zapiekankę z pieczarkami, cukinią i porem
Składniki:
  • trzy małe cukinie
  • por
  • pieczarki (ok 400 - 500g)
Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej zwykłej (dietetycznie całość pełnoziarnista)
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • jajko
  • 4/5 kostki margaryny
  • łyżeczka soli
Sos:
  • śmietana (u mnie 400g 18%) - dietetycznie jogurt naturalny
  • pieprz (niestety skończył się ziołowy)
  • chili
  • czosnek (4 ząbki)
  • ser żółty (6-8 plastrów)
  • oliwa
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajka, margaryny i soli zagnieść ciasto. Wykleić nim blaszkę, wstawić do piekarnika (180°C). Pieczarki i pora pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Później zmniejszyć ogień. Cukinię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i stopniowo dodawać do warzyw (w miarę duszenia będzie robiło się coraz więcej miejsca, bo pieczarki puszczą wodę). Dalej dusić, w międzyczasie zająć się sosem:
Śmietanę wymieszać z dwoma jajkami, dodać pieprz, trochę chili i czosnek. 
Ciasto wyjąć z piekarnika (jeżeli jeszcze tam jest :D).
Na ciasto wyłożyć warzywa, na to plastry sera i całość zalać sosem.
Piec do zarumienienia w 180°C.
Smacznego!
PS. To również zjedzone przed ostateczną sesją :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz