środa, 10 grudnia 2014

Makaron z sosem cebulowym

Podobno odziedziczyłam po Babci umiejętność robienia obiadu z niczego ;)
Ten przepis jest naprawdę smaczny, stosunkowo szybki, a na pewno ciekawy. Szczególnie polecam miłośnikom zupy cebulowej :).

Przepis na makaron w sosie cebulowym
Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 6-7 niedużych cebul
  • makaron pełnoziarnisty (u mnie świderki) - bezglutenowo np. kukurydziany
  • kostka warzywna (ew. rosołowa) + 0,5l wrzątku
  • masło lub margaryna (3 łyżki)
  • olej
  • pieprz ziołowy
  • ser żółty (wegańsko można pominąć, aczkolwiek ja bym chyba nie mogła ;D)
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w cienkie krążki i zeszklić na oleju.
Dodać masło, a kiedy się rozpuści, przykryć i dusić na niewielkim ogniu.
W międzyczasie ugotować makaron i wodę, pokroić (lub zetrzeć) ser i (jeżeli nie zrobiliście tego wcześniej) posiekać natkę pietruszki.
Kiedy cebula zmięknie, wrzucić do niej kostkę warzywną i wlać wrzątek.
Zwiększyć ogień, tak żeby woda mogła odparować.
Kiedy sos uzyska pożądaną gęstość zblenderować (no chyba, że lubicie takie duże kawałki cebuli), dodać ser i pietruszkę, przyprawić.
Wymieszać z makaronem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz