niedziela, 25 stycznia 2015

Kokosowo :)

Dzisiaj, jak głosi tytuł postu, będzie kokosowo :)
Któż nie lubi delikatnej słodyczy kokosanek...?
To było pytanie retoryczne. Na dzisiaj proponuję dwa przepisy na ciasteczka (szybkie i baaardzo łatwe). Pierwszy jest dla tych, którzy lubią dużo kokosa, drugi dla tych nieco bardziej ostrożnych.
W żadnym z przepisów nie ma mąki pszennej - więc przy użyciu odpowiedniego proszku do pieczenia ciacha będą bezglutenowe :).
No to do dzieła!

Przepis na kokosanki
Znaleziony w sieci - ale gdzie konkretnie? Było to tak dawno, że nie pamiętam... Gdyby ktoś się na niego natknął, byłabym bardzo wdzięczna za informację :D.

Składniki
  • 250g wiórków kokosowych
  • 60g masła (to trochę więcej niż 1/4 kostki, a jednocześnie mniej niż 1/2).
  • 2 białka + szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
 Przygotowanie
Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i wiórkami. Białka ubić.
Wszystko wymieszać.
Ręką lub łyżką uformować około 20 niewielkich kulek, piec 15 minut w 180°C (zarumienią się).
Smacznego!

Przepis na ciasteczka ryżowo - kokosowe
Ten przepis pochodzi z książki "Przepisy czytelników: ciasta i ciasteczka" i ma dla mnie ogromną wartość symboliczną, bo to właśnie od niego zaczęła się moja przygoda z pieczeniem i w ogóle z gotowaniem :)

Składniki
  • Paczka kleiku ryżowego
  • 2/3 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • Szklanka cukru
  • 4 duże łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia (ew. bezglutenowy lub soda oczyszczona)
  • Dżem
Przygotowanie
Z podanych składników (poza dżemem!) zagnieść ciasto. Uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej kulce palcem zrobić wgłębienie. Upiec (ciastka lekko rosną) na złoty kolor.
Do każdego wgłębienia włożyć trochę dżemu.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz