wtorek, 6 stycznia 2015

Muffinki kukurydziane

Dawno nie wstawiałam przepisów i postanowiłam to zmienić...
Te babeczki są... zresztą najlepiej zróbcie, bo ciężko to opisać. Według poniższego przepisu są słodkie, maślane i miodowe. Ale wystarczy, że dodacie do nich bakalie lub przyprawy - i będą zupełnie inne. Nie są bezglutenowe, bo jeśli mam być szczera, mąka kukurydziana trochę mi się "przejadła". Zawierają za to coś dziwnego, co się nazywa pełnoziarniste płatki kukurydziane. Brzmi zdrowo.
No więc dobrze, podaję przepis.
Aha, idealne na taki dzień jak dziś - święto, więc sklepy zamknięte, wolne i popołudnie - więc chciałoby się coś słodkiego...
Koniec gadania.
Przepis na muffinki z płatkami kukurydzianymi
Składniki:
  • szklanka mąki (dietetycznie pełnoziarnistej)
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych (dietetycznie pełnoziarnistych - tak, są takie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (dietetycznie pominąć, na rzecz dodatkowej łyżki miodu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 kostki masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu (najlepszy rzecz jasna płynny)
Przygotowanie:
Suche i mokre składniki wymieszać osobno (masło rozpuścić), następnie połączyć (nie wiem, dlaczego akurat tak, ale pewnie to ma jakieś znaczenie). Przełożyć do foremek. Piec w ok 160-70°C, do zarumienienia i suchego patyczka.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz