Chociaż mój pies zjadł większość czekoladek przygotowanych przez Świętego Mikołaja dla moich najbliższych, udało mi się zrobić zdjęcie ;)
A ponieważ dzisiaj ja (no wiecie, zamiast ŚM) postanowiłam znów je zrobić...
Zapraszam do wypróbowania przepisu :P
Przepis na czekoladki
Czekoladki robi się bardzo prosto, ale potrzeba do tego sporo
cierpliwości (szczególnie za pierwszym razem) i odpowiedniego sprzętu:
foremki i pędzelka. Foremka powinna być najmiększa jak się da: najlepiej
silikonowa. Z twardych trudno jest wyjąć czekoladki, nawet jeżeli zrobi
się grube ścianki (albo trafi was szlag, albo się zniechęcicie).
Z nadzieniem kokosowym (Bounty)
Składniki (na 10 czekoladek)
- tabliczka gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe (ok 20g)
- mleczko zagęszczone słodzone (ok 1/4 puszki)
- ew. polewa (jaśniejsza od czekolady)
Pół czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą pędzelka starannie wysmarować nią foremki.
Wstawić do lodówki.
Mleczko wymieszać z wiórkami.
Kiedy czekolada stwardnieje, wyjąć czekoladki z lodówki. Sprawdzić, czy ścianki są dokładnie pokryte czekoladą, ewentualnie poprawić (można palcem ;P).
Do każdej czekoladki nałożyć niewielką ilość nadzienia (nie do pełna - powinno zostać trochę miejsca na czekoladowe denko).
Rozpuścić drugą połowę czekolady, łyżeczką delikatnie założyć na czekoladki (warstwa powinna być dość gruba, ale najlepiej, kiedy nie wystaje ponad krawędź foremki - wtedy czekoladki będą ładnie "stały").
Słodkości włożyć do lodówki.
Po godzinie spróbować wyjąć jedną czekoladkę. Jeżeli łatwo wychodzi z foremki i wygląda tak, jak powinna, można wyciągać pozostałe. W innym przypadku należy pozostawić czekoladki na dłużej w lodówce.
Po wyjęciu można udekorować czekoladki polewą (najlepiej wygląda to w przypadku czekoladek z białej czekolady).
Polewę należy rozpuścić. Następnie zrobić maleńki otworek i pozwolić jej "spłynąć" trzymając "do góry nogami". Potem szybkimi ruchami (cały czas ściskając) polewać czekoladki.
Z nadzieniem karmelowo - orzechowym (Snickers)
Po zrobieniu ich pomyślałam, że może lepiej smakowałyby, gdyby zamiast kajmaku użyć rozpuszczonych z niewielką ilością mleka krówek...
Składniki (na 10 sztuk)
- tabliczka mlecznej czekolady
- kajmak (ok 1/4 puszki)
- orzeszki ziemne (prażone, niesolone)
- ew. polewa
Dokładnie tak, jak w przypadku czekoladek kokosowych :).
Do każdej czekoladki wkładamy odrobinę kajmaku i 2-3 orzeszki.
Z nadzieniem kokosowo - migdałowym (Rafaello)
Składniki (tak jest, 10 sztuk)
- tabliczka białej czekolady
- mleczko słodzone zagęszczone (ok 1/4 puszki)
- wiórki kokosowe (ok 20g)
- migdały
- ciemna polewa (koniecznie!)
Jak we wszystkich innych ;) Tylko że poza nadzieniem kokosowym do każdej czekoladki dodajemy połówkę migdała :D
Smacznego!
A po takie nietypowe wykorzystanie czekoladek zajrzyjcie Tortu Urodzinowego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz