Przepis na zapiekankę z pieczarkami, cukinią i porem
Składniki:
Ciasto: - szklanka mąki pszennej zwykłej (dietetycznie całość pełnoziarnista)
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- jajko
- 4/5 kostki margaryny
- łyżeczka soli
- śmietana (u mnie 400g 18%) - dietetycznie jogurt naturalny
- pieprz (niestety skończył się ziołowy)
- chili
- czosnek (4 ząbki)
- ser żółty (6-8 plastrów)
- oliwa
- 2 jajka
Z mąki, jajka, margaryny i soli zagnieść ciasto. Wykleić nim blaszkę, wstawić do piekarnika (180°C). Pieczarki i pora pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Później zmniejszyć ogień. Cukinię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i stopniowo dodawać do warzyw (w miarę duszenia będzie robiło się coraz więcej miejsca, bo pieczarki puszczą wodę). Dalej dusić, w międzyczasie zająć się sosem:
Śmietanę wymieszać z dwoma jajkami, dodać pieprz, trochę chili i czosnek.
Ciasto wyjąć z piekarnika (jeżeli jeszcze tam jest :D).
Na ciasto wyłożyć warzywa, na to plastry sera i całość zalać sosem.
Piec do zarumienienia w 180°C.
Smacznego!
PS. To również zjedzone przed ostateczną sesją :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz