Przepis na ryż z warzywami i sosem śmietanowym
Składniki:
- Ryż brązowy (dwie torebki)
- Warzywa mrożone (u mnie półtorej paczki, pełna patelnia)
- Śmietana (u mnie resztka przypadkowo kupionej 30%) - weganie zastąpcie czymś roślinnym
- Jogurt naturalny (ponieważ śmietana była rzadka, użyłam greckiego)
- czosnek (dwa ząbki)
- pieprz ziołowy
- olej
- ser żółty (opcjonalnie)
Wstawić wodę na ryż (wrzucić, gdy zacznie się gotować). Na patelnię wylać odrobinę oleju. Wrzucić warzywa. Dusić, jednocześnie gotując ryż, dopóki warzywa się nie rozmrożą. Kiedy już to nastąpi :) odcedzić ryż i przesypać do warzyw (nawet jeżeli jeszcze nie będzie bardzo miękki). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce wymieszać śmietanę, jogurt, czosnek i pieprz ziołowy. Wlać do warzyw z ryżem. Ser zetrzeć (jeżeli jest w kostce) lub drobno pokroić (jeżeli w plasterkach) i wymieszać z warzywami.
Smacznego!
Przepis na placuszki warzywno-ryżowe
Lekki
obiad, można podawać je po prostu z keczupem lub z innymi dodatkami :) A
nawet (jako jaroszka z trudem to proponuję ;P) z mięsem jako ciekawszą
formę ryżu ;).
Składniki:
- dwie torebki ciemnego ryżu
- szklanka płatków owsianych
- woda
- dowolne warzywa (u mnie fasola i groszek z mrożonki + puszka kukurydzy)
- sól
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Ryż ugotować (mrożone warzywa też). Płatki owsiane zalać wrzątkiem (do poziomu płatków, tak żeby mogły sobie napęcznieć).
Ryż wymieszać z warzywami i płatkami owsianymi z wodą, przyprawić. (Mam nadzieję, że nie zapomniałam o jakimś ważnym składniku...? W każdym razie na pewno są bez mąki i jajek... ;P)
Z powodu późnego powrotu domowników z pracy, smażyłam, kiedy masa zdążyła już ostygnąć. Polecam lepić małe.
Smacznego!
Przepis na zapiekankę ryżową na słodko
Na
początku miała to być zwykła zapiekanka; ryż przekładany jabłkami i
białym serem. Kiedy jednak w lodówce nie znalazłam ani grama twarogu, za
to w chlebaku odkryłam pół podeschniętej chałki... nie załamałam się :)
Zaczęłam improwizować...
Składniki:
- pół wyschniętej chałki (jeżeli akurat macie, można pominąć lub zastąpić białym serem lub czymś wegańskim)
- litr mleka
- 2 szklanki białego ryżu
- 7 małych jabłek (u mnie, można dodać mniej lub więcej, w zależności od preferencji)
- cynamon
- miód (weganie - punkt niżej)
- cukier waniliowy
- margaryna/masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Zagotować mleko. Wsypać do niego ryż. Mieszać, dopóki ponownie nie zawrze (ryż można też dodać od razu, tylko że wtedy od razu trzeba mieszać), posłodzić do smaku. Później zestawić z palnika, przykryć i zostawić, żeby zgęstniał i "wciągnął" całe mleko. Jabłka obrać i pokroić, wymieszać z miodem i cynamonem (mówiąc krótko, przygotować jak do rożków z jabłkiem). Chałkę pokroić w dużą kostkę. Naczynie, w którym mamy zamiar piec deserek, smarujemy tłuszczem i wykładamy kolejno: połowę chałki, połowę ryżu, drugą połowę chałki, jabłka i resztę ryżu. Przykrywamy i pieczemy w 200°C, dopóki ryż się nie przyrumieni.
Podawać ze śmietaną i cukrem lub (mniam, mniam) z serkiem typu Danio.
Smacznego!
Jeszcze jeden przepis ryżowo - warzywny...
W miarę szybki, ale trochę bardziej "wykwintny" niż zwykły ryż z warzywami.
Co więcej można powiedzieć o ryżu z warzywami?
Aha, tym razem użyłam białego - ciemnego nie znalazłam.
Przepis na ryż zapiekany z warzywami
Składniki:
- dwie torebki ryżu
- ulubione warzywa (u mnie dwie mrożone mieszanki, do tego podsmażona cebula czerwona i papryka)
- jogurt naturalny (wybaczcie, weganie)
- pół śmietany
- kotlety sojowe (mięsożerni mogą użyć kurczaka :P) + kostka warzywna + 0,5 l wody
- ser żółty (najwygodniej w plastrach) - do wegańskiego pominięcia
- czosnek, pieprz ziołowy, ew. ulubione przyprawy
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- puszka pomidorów
Przygotowanie:
Warzywa i ryż ugotować (szczególnie te mrożone, no i wiadomo, że raczej nie gotować świeżych np. cebuli, ani tych z puszki :D).
Kotlety sojowe namoczyć w bulionie warzywnym i usmażyć (ugrillować) - bez panierki.
Śmietanę, jogurt, czosnek i przyprawy wymieszać.
Ryż, warzywa (bez tych z puszki) i sos śmietanowy wymieszać. Wyłożyć na blaszkę.
Osobno wymieszać kukurydzę, groszek i pomidory, wyłożyć na ryż. Całość przykryć kotletami sojowymi, a później serem (w kostce niestety trzeba zetrzeć...).
Piec ok 30 min w 180°C (do ogrzania i rozpuszczenia sera).
Smacznego!
Przepis na ryż z zupą warzywną :P
Składniki:
- 2 litry wody
- 3 kostki warzywne
- dwie torebki mrożonek (lub dowolne warzywa według własnego uznania) - u mnie włoszczyzna pokrojona w paski i po pół opakowania brukselki i brokułów
- ryż ciemny (paczka do zwykłej zupy, dwie do "super sycącej")
- koperek i natka pietruszki
- odrobina mielonego lnu lub siemienia lnianego
- ewentualnie ulubione przyprawy
Nic prostszego. Wodę zagotować, wrzucić kostki, kiedy się rozpuszczą, dodać ryż i warzywa. Gotować na nie za dużym ogniu, po czym zjeść lub zostawić, żeby ryż napęczniał.
Prosto, szybko, bezproblemowo.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz