Składniki
- 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej (u mnie - względy czysto techniczne - torebka pęczaku i kaszy perłowej)
- 2 szklanki wody
- Kostka warzywna
- Paczka mrożonego szpinaku
- Pieczarki
- Oliwa
- Czosnek
- Śmietana (w opcji niewegańskiej)
- Ulubione przyprawy
- Ewentualnie trochę śmierdzącego sera
Przygotowanie
Kaszę wypłukać i ugotować w bulionie warzywnym (woda + kostka warzywna).
Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię z oliwą. Kiedy zaczną puszczać wodę i pociemnieją, dodać szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi wlać śmietanę, dodać ser, czosnek i przyprawy.
Wymieszać z kaszą i zajadać.
Smacznego!
Przepis na zapiekankę z pieczarkami, cukinią i porem
Składniki:
- trzy małe cukinie
- por
- pieczarki (ok 400 - 500g)
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej zwykłej
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- jajko (wegańsko zastąpić większą ilością margaryny)
- 4/5 kostki margaryny
- łyżeczka soli
Sos - weganie, tutaj Was zawodzę:
- śmietana (u mnie 400g 18%)
- pieprz (niestety skończył się ziołowy)
- chili
- czosnek (4 ząbki)
- ser żółty (6-8 plastrów)
- oliwa
- 2 jajka -
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajka, margaryny i soli zagnieść ciasto. Wykleić nim blaszkę, wstawić do piekarnika (180°C).
Pieczarki i pora pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie. Później
zmniejszyć ogień. Cukinię zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) i
stopniowo dodawać do warzyw (w miarę duszenia będzie robiło się coraz
więcej miejsca, bo pieczarki puszczą wodę). Dalej dusić, w międzyczasie
zająć się sosem:
Śmietanę wymieszać z dwoma jajkami, dodać pieprz, trochę chili i czosnek.
Ciasto wyjąć z piekarnika (jeżeli jeszcze tam jest :D).
Na ciasto wyłożyć warzywa, na to plastry sera i całość zalać sosem.
Piec do zarumienienia w 180°C.
Smacznego!
PS. To również zjedzone przed ostateczną sesją :P
Przepis na makaronową zapiekankę z pieczarkami i groszkiem
Składniki:
- około 600g pieczarek
- duża paczka ciemnego makaronu (500g) - bezglutenowo np. kukurydzianego
- dwie duże cebule (lub trzy małe)
- papryka (u mnie żółta)
- śmietana 18% - weganie, musicie sobie radzić!
- Ser żółty (u mnie w kostce, ale może być też w plasterkach) - można pominąć
- pieprz ziołowy
- papryka
- groszek (u mnie 300g mrożonego)
- oliwa
- łyżka masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować. Nie musi być bardzo miękki, "dojdzie" w piekarniku.
Cebulę i pieczarki pokroić (cebulę drobno, pieczarki w plasterki).
Groszek ugotować.
Cebulę
zeszklić na patelni (lub w garnku, na patelni ciężko się miesza), dodać
pieczarki i masło. Dusić na niewielkim ogniu, w międzyczasie pokroić
paprykę w sporą kostkę. Kiedy już pieczarki puszczą wodę i w naczyniu
zrobi się miejsce, wrzucić paprykę i drastycznie zwiększyć gaz, żeby
woda odparowała.
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach (jeżeli
jest w kostce) lub drobno pokroić (jeżeli jest w plasterkach). Doprawić
pieprzem i papryką.
Do odparowanych pieczarek dorzucić groszek. Wymieszać, przyprawić pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na niego warzywa i znów makaron. Polać sosem śmietanowym.
Piec w 200°C ok 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz