poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe

Tego jeszcze na blogu nie było, a mi (cudem chyba) udało się zrobić zdjęcie, zanim zostało pożarte ;) Przed państwem proste, zdrowe i smaczne, niezawodne ciasto marchewkowe...

Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru (dietetycznie, rzecz jasna, mniej)
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki (dietetycznie pełnoziarnistej)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 duże marchewki 
  • tłuszcz do posmarowania blachy
  • ewentualnie rodzynki, orzechy - ja nie dodaję
Przygotowanie
Marchewki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Jajka wymemłać z cukrem i olejem. Dodać mąkę. Następnie dosypać proszek do pieczenia, cynamon i sól. Na koniec dodać marchewkę, wymieszać.
Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (u mnie duża tortownica).
Piec ok 60 minut w 180°C.
UWAGA! Niestety zdarza mi się, że po półgodzinie pieczenia w 180°C ciasto pięknie wygląda od góry, ale jest zupełnie surowe w środku. JEŻELI się Wam tak zdarzy, zwiększcie temperaturę do 200°C i ustawcie na ok. 30 minut na tryb pieczenia tylko od dołu. I tak się uda, obiecuję :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz