sobota, 2 maja 2015

Zebra

Dzisiaj proponuję pyszną i prostą, efektowną i niezawodną, wczorajszą zebrę ;) Ciasto jest super, spodoba się wszystkim, którym będzie dane ją jeść, a dzieciom spodoba się proces produkcyjny, więc śmiało możecie je wciągnąć do kuchni :D

Przepis na zebrę
Składniki 
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki (plus 3 łyżki do białej części)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka oleju
  • szklanka czegoś gazowanego (woda, oranżada itp)
  • 3 łyżki kakao
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • ew. polewa (ciemna, biała, lub ciemno - biała)
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem (aż będą białe). 
Dodać mąkę i proszek do pieczenia (uwaga, bo jeśli miksujecie, to Wam zadymi kuchnię i ubrania na biało :D).
Wlać olej i coś gazowanego.
Ciasto podzielić na dwie części (jeżeli podzielicie nierówno, lepiej zostawcie większą część białą, bo kakao zawsze można dosypać, a odsypać raczej niekoniecznie).
Do jednej części dodać 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i... uwaga!
Na środek wylać dwie łyżki białego ciasta (albo czarnego i robić na odwrót). Na środek tego środka wylać dwie łyżki czarnego i tak aż do końca ciasta. Na początku będzie to wyglądać jak dwukolorowy naleśnik na za dużej patelni, ale potem będzie już tylko lepiej.
Ciasto piec ok 45 minut (u mnie wystarczyło 30), a więc w sumie do suchego patyczka, w 180°C.
Po wyjęciu i wystygnięciu (jeżeli wytrzymacie i nie zjecie całości na ciepło) można polać polewą :)
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz