czwartek, 2 kwietnia 2015

Kasza ze szpinakiem i pieczarkami

Dzisiaj postanowiłam trochę poeksperymentować z kaszą jęczmienną. Głównie z lenistwa, bo nie chciało mi się obierać ziemniaków, troszkę też z powodu pieczarek, które wymagały zużycia ;)
Ogólnie rzecz biorąc efekt był raczej zadowalający :)

Przepis na kaszę jęczmienną ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki
  • 2 torebki kaszy jęczmiennej lub gryczanej (u mnie - względy czysto techniczne - torebka pęczaku i kaszy perłowej)
  • 2 szklanki wody
  • Kostka warzywna
  • Paczka mrożonego szpinaku
  • Pieczarki
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Śmietana (opcja niewegańska) lub jogurt naturalny
  • Ulubione przyprawy
  • Ewentualnie trochę śmierdzącego sera
Przygotowanie
Kaszę wypłukać i ugotować w bulionie warzywnym (woda + kostka warzywna).
Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię z oliwą. Kiedy zaczną puszczać wodę i pociemnieją, dodać szpinak.
Kiedy szpinak się rozmrozi wlać śmietanę, dodać ser, czosnek i przyprawy.
Wymieszać z kaszą i zajadać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz