poniedziałek, 4 maja 2015

Bezglutenowe ciacha czekoladowo - kokosowe

Ciężko powiedzieć, że wyglądają zachęcająco, ale smakują znacznie lepiej ;) Myślę, że przypadną do gustu szczególnie wielbicielom tarty czekoladowej... Do dzieła!

Przepis na bezglutenowe ciastka czekoladowo - kokosowe
Składniki
  • tabliczka (100g) czekolady gorzkiej (bezglutenowej)
  • dwie tabliczki (200g) czekolady mlecznej (bezglutenowej)
  • 50g masła
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • 30g kakao (bezglutenowego)
  • 100g mąki ryżowej
  • 200g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem. 
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (miska na garnku z gotującą się wodą) z masłem i kakao.
Połączyć jajka z czekoladą.
Do masy dodać mąkę ryżową i wiórki kokosowe.
Z masy dwoma łyżkami (lub palcami, jeżeli ktoś ma ochotę) wylepić ciastka. Piec w 180°C około 15 min (ostrożnie, bo po ciemnych ciastkach nie widać, czy się nie palą). Kiedy popękają z wierzchu, a wbita wykałaczka nie będzie obklejona czekoladą, można wyjąć ciacha.
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz