środa, 13 maja 2015

Tarta warzywna

Dzisiaj postanowiłam nie robić obiadu, skoro wszyscy wracają do domu wieczorem. Za to na kolację zdecydowałam się zaserwować coś innego niż kanapki ;)
Tarta jest naprawdę dobra, chociaż zapomniałam doprawić (czego nie umiem i nie lubię. W efekcie rodzina najpierw prosi o solniczkę, a później pyta, co na obiad...). Dobra zarówno na kolację, jak i na obiad :D

Przepis na tartę z brukselką, kalafiorem i groszkiem  
Składniki
w sumie potrzeba 3 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4/5 kostki margaryny
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pół paczki mrożonego kalafiora
  • pół paczki mrożonej brukselki
  • pół puszki groszku
  • mała cebula
  • duża śmietana (dietetycznie jogurt naturalny)
  • 2 jajka
  • kilka plasterków żółtego sera/ser w kostce
Oczywiście możecie użyć innych warzyw, w zależności od tego, co macie w zamrażarce/lodówce/spiżarni.

Przygotowanie
Mrożonki ugotować (na parze).
Z mąki, stopionej margaryny, jajka i soli zagnieść ciasto. Wylepić nim blaszkę. 
Nastawić piekarnik na 180°C i wstawić ciasto. 
Ser pokroić/zetrzeć i wymieszać ze śmietaną.
Dorzucić groszek i pokrojoną cebulę (no bo nie w całości przecież :P).
Ugotowane warzywka pokroić (brukselkę na cztery, kalafiora na malutkie różyczki) i dorzucić do śmietany.
Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać na nie nadzienie i dalej piec około 20 minut.




Może się trochę rozwalać, ale jest smaczne ;)
Smacznego!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz