piątek, 20 lutego 2015

Pasta z makreli, czyli z serii niewegetariańskiej :)

Dzisiaj i (o zgrozo, wczoraj lub przedwczoraj) miałam ochotę na pastę z makreli. Jak łatwo się domyślić (w końcu po coś jest ten post) na chęci się nie skończyło. Zrodziły się z niej dwie smaczne i proste pasty, które można sobie modyfikować wedle uznania.

Przepisy na pasty z makreli
Przepis numer 1
Składniki
  • makrela wędzona
  • cebula
  • 2 jajka 
  • 2 ogórki kiszone
  • majonez
Sposób przygotowania
Jajka ugotować (polecam wstawić i w międzyczasie zająć się patroszeniem ryby). Wszystkie składniki (poza makrelą i majonezem) drobno pokroić. Rybę wyościć i wymieszać z resztą składników.
 
Proponowane modyfikacje: szczypiorek (częściowo lub całkowicie) zamiast cebuli, ogórki konserwowe zamiast kiszonych, drobno pokrojony ser żółty.
 
Przepis numer 2
Składniki
  • makrela z puszki (u mnie w oleju)
  • cebula
  • 2 jajka
  • 3 małe plasterki sera (lub podobna ilość w kostce do starcia)
  • majonez lub olej z puszki (albo trochę tego, trochę tego)
Sposób przygotowania
Jajka ugotować (tym razem można wcześniej, ryby z puszki nie trzeba patroszyć :D). Wszystkie składniki poza rybą i majonezem drobno pokroić (ser ewentualnie zetrzeć). Wszystko wymieszać.
 
Proponowane modyfikacje: szczypiorek zamiast cebuli, ogórki kiszone lub konserwowe zamiast/oprócz sera.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz