Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru (dietetycznie, rzecz jasna, mniej)
- szklanka oleju
- 2 szklanki mąki (dietetycznie pełnoziarnistej)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 duże marchewki
- tłuszcz do posmarowania blachy
- ewentualnie rodzynki, orzechy - ja nie dodaję
Przygotowanie
Marchewki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Jajka wymemłać z cukrem i olejem. Dodać mąkę. Następnie dosypać proszek do pieczenia, cynamon i sól. Na koniec dodać marchewkę, wymieszać.
Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę (u mnie duża tortownica).
Piec ok 60 minut w 180°C.
UWAGA! Niestety zdarza mi się, że po półgodzinie pieczenia w 180°C ciasto pięknie wygląda od góry, ale jest zupełnie surowe w środku. JEŻELI się Wam tak zdarzy, zwiększcie temperaturę do 200°C i ustawcie na ok. 30 minut na tryb pieczenia tylko od dołu. I tak się uda, obiecuję :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz