niedziela, 21 czerwca 2015

Tarta z truskawkami i rabarbarem

Tym razem rabarbaru nie trzeba podsmażać ;) Ciasto jest stosunkowo szybkie i niezaprzeczalnie smaczne :) Idealnie letnie, tradycyjne, owocowe - w sam raz na podwieczorek na tarasie/balkonie/w ogrodzie (oraz na kanapie).

Przepis na tartę z truskawkami i rabarbarem
Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 4/5 kostki masła
  • 4/5 kostki margaryny
  • łyżka cukru waniliowego 
  • tłuszcz do posmarowania blachy 
  • truskawki
  • rabarbar
  • 3 białka 
  • szczypta soli
  •  masło (około 0,5 kostki)
  • cukier
  • mąka
Przygotowanie
Ze składników z pierwszego "akapitu" zagnieść ciasto. 
Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto (na dno i brzegi), podpiekać około 10 minut w 180°C.
W międzyczasie umyć truskawki i rabarbar, truskawki odszypułkować i pokroić na połówki/ćwiartki (w zależności od wielkości), a rabarbar obrać i pokroić w talarki.
Na ciasto wyłożyć wymieszane owoce.
Na owoce wyłożyć ubite z solą białka.
Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę (masło stopić), posypać ciasto. 
Piec całość w 180°C około 30 minut (do zarumienienia ciasta i kruszonki).
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz