wtorek, 9 czerwca 2015

Ciastka z ziarenkami



"Z ziarenkami" to mało powiedziane. Na tych ciastkach może znaleźć się wszystko, co tylko macie pod ręką - od siemienia lnianego po suszone morele. Przygotowanie banalne proste i zaskakująco szybkie, a efekt - no cóż, w najgorszym przypadku zadowalający :)

Przepis na ciastka z ziarenkami
Składniki
  • 4 szklanki mąki pszennej (do wersji dietetycznej można użyć pełnoziarnistej)
  • 4/5 kostki margaryny
  • 4/5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru (do wersji dietetycznej dodać połowę)
  • 3 żółtka (mogą być całe jajka, ale białka będą jeszcze potrzebne)
  •  3 białka
  • szczypta soli
  • ziarenka i bakalie (u mnie: siemię lniane, pestki dyni i słonecznika, orzeszki ziemne i nerkowiec, suszona żurawina, migdały w płatkach)
Przygotowanie
Ze składników z pierwszego akapitu (do białek) zagnieść ciasto. Na czas przygotowywania ziarenek włożyć do lodówki/zamrażarki.
Przygotowałam dwie wersje ciastek: jedną z białek ubitych na sztywno i drugą z białek lekko rozbełtanych. Wersja nieubita była bardziej błyszcząca, smakowo nie było różnicy.
Białka ubić lub rozmieszać widelcem z solą. Wsypać ziarenka i bakalie w dowolnych proporcjach (ważne tylko, żeby białko je wszystkie oblepiało).
Z ciasta wycinać kółeczka o grubości około 0,5 cm (w zależności od upodobań ciastka mogą być duże i grube, małe i cienkie lub małe i grube, ewentualnie duże i cienkie :D). Na każde ciastko szczodrze nałożyć ziarenek.
Ciastka piec w temperaturze 180°C kilkanaście minut - dopóki ciasto się nie zarumieni.
Następnie wyjąć i zajadać.
Smacznego! :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz