Tarta jest naprawdę dobra, chociaż zapomniałam doprawić (czego nie umiem i nie lubię. W efekcie rodzina najpierw prosi o solniczkę, a później pyta, co na obiad...). Dobra zarówno na kolację, jak i na obiad :D
Przepis na tartę z brukselką, kalafiorem i groszkiem
Składniki
w sumie potrzeba 3 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4/5 kostki margaryny
- jajko
- pół łyżeczki soli
- pół paczki mrożonego kalafiora
- pół paczki mrożonej brukselki
- pół puszki groszku
- mała cebula
- duża śmietana (dietetycznie jogurt naturalny)
- 2 jajka
- kilka plasterków żółtego sera/ser w kostce
Przygotowanie
Mrożonki ugotować (na parze).
Z mąki, stopionej margaryny, jajka i soli zagnieść ciasto. Wylepić nim blaszkę.
Ser pokroić/zetrzeć i wymieszać ze śmietaną.
Dorzucić groszek i pokrojoną cebulę (no bo nie w całości przecież :P).
Ugotowane warzywka pokroić (brukselkę na cztery, kalafiora na malutkie różyczki) i dorzucić do śmietany.
Może się trochę rozwalać, ale jest smaczne ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz