Któż nie lubi delikatnej słodyczy kokosanek...?
To było pytanie retoryczne. Na dzisiaj proponuję dwa przepisy na ciasteczka (szybkie i baaardzo łatwe). Pierwszy jest dla tych, którzy lubią dużo kokosa, drugi dla tych nieco bardziej ostrożnych.
W żadnym z przepisów nie ma mąki pszennej - więc przy użyciu odpowiedniego proszku do pieczenia ciacha będą bezglutenowe :).
No to do dzieła!
Przepis na kokosanki
Znaleziony w sieci - ale gdzie konkretnie? Było to tak dawno, że nie pamiętam... Gdyby ktoś się na niego natknął, byłabym bardzo wdzięczna za informację :D.
Składniki
- 250g wiórków kokosowych
- 60g masła (to trochę więcej niż 1/4 kostki, a jednocześnie mniej niż 1/2).
- 2 białka + szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie
Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i wiórkami. Białka ubić.Wszystko wymieszać.
Ręką lub łyżką uformować około 20 niewielkich kulek, piec 15 minut w 180°C (zarumienią się).
Smacznego!
Przepis na ciasteczka ryżowo - kokosowe
Ten przepis pochodzi z książki "Przepisy czytelników: ciasta i ciasteczka" i ma dla mnie ogromną wartość symboliczną, bo to właśnie od niego zaczęła się moja przygoda z pieczeniem i w ogóle z gotowaniem :)
Składniki
- Paczka kleiku ryżowego
- 2/3 kostki margaryny
- 3 jajka
- Szklanka cukru
- 4 duże łyżeczki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia (ew. bezglutenowy lub soda oczyszczona)
- Dżem
Przygotowanie
Z podanych składników (poza dżemem!) zagnieść ciasto. Uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej kulce palcem zrobić wgłębienie. Upiec (ciastka lekko rosną) na złoty kolor.Do każdego wgłębienia włożyć trochę dżemu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz