Przepis na tartę z truskawkami i rabarbarem
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 4/5 kostki masła
- 4/5 kostki margaryny
- łyżka cukru waniliowego
- tłuszcz do posmarowania blachy
- truskawki
- rabarbar
- 3 białka
- szczypta soli
- masło (około 0,5 kostki)
- cukier
- mąka
Ze składników z pierwszego "akapitu" zagnieść ciasto.
Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto (na dno i brzegi), podpiekać około 10 minut w 180°C.
W międzyczasie umyć truskawki i rabarbar, truskawki odszypułkować i pokroić na połówki/ćwiartki (w zależności od wielkości), a rabarbar obrać i pokroić w talarki.
Na ciasto wyłożyć wymieszane owoce.
Na owoce wyłożyć ubite z solą białka.
Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę (masło stopić), posypać ciasto.
Piec całość w 180°C około 30 minut (do zarumienienia ciasta i kruszonki).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz